• Hem
  • Aktuellt
  • Urban Utveckling nätverkar med Lunds universitet och CASE

Urban Utveckling nätverkar med Lunds universitet och CASE

Sverige har många kommuner med en växande andel äldre. Det finns och kommer att finnas ett ökat behov av att befintliga bostäder anpassas så att de blir trygga och funktionella för äldre. Parallellt med detta är det en utmaning för många kommuner att bygga nya bostäder som kan efterfrågas av äldre.

I ett sådant läge finns det anledning att se över hur det befintliga bostadsbeståndet kan utvecklas ur ett äldreperspektiv, något som vår erfarenhet visar att det ofta finns goda möjligheter för utan att det behöver innebära större kostnader för vare sig fastighetsägare eller kommun.

Vi bjöd in Oskar Jonsson, Fil. Dr i Industridesign vid Lunds universitet till oss för att berätta om sitt arbete inom det tvärvetenskapliga forskningsmiljön CASE (Centre for Ageing and Supportive Environments) som utvecklar kunskap om stödjande miljöer för den åldrande befolkningen. Just nu pågår där ett arbete med att utveckla ett webbaserat system som ska kunna användas som ett beslutsstöd för att utvärdera tillgänglighet i boendet i förhållande till individens funktionsförmåga. Syftet med systemet är att vid bostadsförmedling kunna uppnå en förbättrad bostadsmatchning för personer som behöver en anpassad bostad, och att på ett systematiskt och objektivt sätt kartlägga bostadsbeståndets förutsättningar att möta den åldrande befolkningens behov.

Läs mer om det aktuella forskningsprojektet här

 

Vi ser med stort intresse fram emot att följa Oskars arbete och utvecklingen av de projekt som bedrivs inom CASE vid Lunds universitet. 

56334684 363234260955922 7415044179350257664 n