Behovsinventering för att öka inkluderingen av invånare i utvecklingen av Tensta
Uppdraget
Urban Utveckling har på uppdrag av Familjebostäder genomfört en behovsinventering inför framtida upprustnings-, ombyggnads-, och nybyggnadsprojekt i Tensta. Syftet med behovsinventeringen var att ta fram skräddarsydda metoder som Familjebostäder kan använda sig av för att öka inkluderingen av invånarna i vidareutvecklingen av Tensta.
- Boendedialog. Hög representativet från olika målgrupper av invånare och med engagemang från lokalt föreningsliv.
- Behovsinventering. Genomfördes utifrån ett trivsel- trygghets- och tillgänglighetsperspektiv. Inventeringen genomfördes såväl in- som utvändigt av fastigheterna Hämringe 1 och Krällinge 1 tillsammans med personal från Familjebostäder.
Boendedialog
Boendedialogen har genomförts i tre steg för att ge de boende flertalet möjligheter att medverka för att öka representativiteten i resultatet. Totalt involverades cirka 150 hyresgäster genom boendedialogens följande tre steg.
- Öppna dialogmöten. Samtalet fördes med fokus på nuvarande upplevelser av sitt boende och närområde, och framtida boendepreferenser. De boende fick möjlighet att markera ut ”bra” och ”dåliga” platser i området på en flygbild.
- Enkätundersökning. För de hyresgäster som inte ville eller hade möjlighet att delta vid de öppna dialogmötena erbjöds en digital enkätundersökning, som utformades med liknande frågor som ställdes vid de fysiska träffarna.
- Fokusgruppsintervjuer. Fördjupat samtal med utvalda fokusgrupper utifrån en diskussion om områdets styrkor, svagheter, möjligheter och hinder för att vara en attraktiv boendemiljö.
Resultat
Sammantaget utgjorde gemenskapen, den lugna miljön, grönskan, tillgången till bra skolor och förskolor samt närheten till centrum och kollektivtrafik majoriteten av de positiva värden som lyfts i boendedialogen.
De negativa värden som framkommit är granskade utifrån ett åtgärdsperspektiv, i relation till områdesinventeringen, och har utgjort grunden till det slutgiltiga rekommendations- och metodförslaget.
”Urban Utveckling har lyckats få fram ett bra underlag som lyfte hyresgästernas tankar och funderingar. Vi kommer få bra användning av resultatet i våra framtida renoveringsarbeten” – Therese Foss, projektledare dialog Familjebostäder.