Livsmiljöer för barn och unga i Fisksätra

Vill du veta mer om vårt arbete i Fisksätra?

vilhelm_meyer_600px

Vilhelm Meyer

VD

Fisksätra

Urban Utveckling har arbetat i Fisksätra i Nacka vid några tillfällen under åren. Fokus för vårt arbete har varit på barn och unga, trygghetsupplevelsen, och hur bilden och ryktet i området kan förändras från negativt till positivt. 

Trivsamma utemiljöer i Fisksätra

2010 uppförde Stena Fastigheter och Nacka kommun tillsammans Braxenparken i Fisksätra för att göra parken grönare och tryggare. När parken stod klar ville de tillsammans undersöka om parken hade blivit till den gröna och trygga plats som avsågs.

Urban Utveckling anlitades för att samla in medborgarnas upplevelser av Braxenparken. Genom dialog, samtal och möten med personer som använde parken kunde vi förstå hur parken nyttjade. Braxenparken hade efter omdaningen blivit väldigt omtyckt, och för många var det den givna platsen att vara och umgås på. Trångboddhet är en utmaning bland många familjer i Fisksätra, och genom omdaningen av parken, fick många familjer fler ytor att vara på. Bland annat berättade flera barn och föräldrar att parken var en vanlig plats att ha barnkalas på. 

Braxenparken i Fisksätra
Att vända förortens negativa rykte

Precis som många andra områden som upplever socioekonomiska utmaningar, finns det ofta ett negativt rykte om platserna, en stigmatisering av en plats, ofta baserad på rykten eller en föreställd bild om hur platsen är och fungerar. Att vända bilden av ett område är både svårt och komplext, men är även ett arbete som behöver ske i bred samverkan och ske över lång tid. För att vända ett rykte, behöver positiva bilder och berättelser lyftas, för att inte låta negativa ta över. Tillsammans med Stena Fastigheter och A Million Minds bjöd Urban Utveckling in till ett seminarium inom nätverket Bättre Boendeberättelser för att gemensamt med fastighetsägare och andra samhällsaktörer diskutera hur arbetet med att skapa en positiv bild av förorten, och Fisksätra, kunde göras. 

Fisksätra IP
Trygga miljöer för barn och unga

2019 påbörjade Rikshem arbetet med att utveckla utemiljön på skolgården till Akademiska skolan i Fisksätra. För att utvecklingen skulle skapa en skolgård som uppskattades och bidrog till tryggare och jämställda miljö ville Rikshem få en djupare förståelse för hur platsen fungerade. Urban Utveckling genomförde därför en observationsstudie, intervjuer med elever och personal, och kvällsinventering av utemiljön. Genom att kombinera dessa tre metoder kunde Urban Utveckling ta fram ett underlag som visade på platsen brister och utvecklingspotential, och hur skolgården kunde utvecklas för att skapa trygga och säkra utemiljöer för barn och unga på Akademiska skolan. 

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!