Gårdsupprustning i Husby

Boendedialog inför upprustning av utemiljön i Husby

Inledning

Sedan 2008 har Urban Utveckling varit med och arbetat i Husby för att rusta upp och modernisera fastigheter och dess tillhörande ytor. Husby är idag klassat som ett särskilt utsatt område av polisen och är ett område med stora socioekonomiska utmaningar. En viktig utgångspunkt för social hållbarhet fokuserar till befolkningens hälsa. Befolkningens hälsa kan påverkas i positiv och negativ mån av olika faktorer, dessa kan bland annat vara levnadsvillkor, tillgång till skola, arbetsliv, sociala skyddsnät men även boendemiljön.

Bakgrund

Under de senaste åren har mycket hänt i Halden 3 där Urban Utveckling varit med och arbetat. Två av de projekt som genomförts i Halden 3 är en gränsinventering tillsammans med Fastighetsägarna Järva och Wallenstam, och en boendedialog tillsammans med Victoriahem och boende i området. Båda dessa projekt har bidragit till att en väsentlig skillnad har skett i området.

Uppdrag

Gränsinventering

I januari 2008 gjorde Urban Utveckling en gränsinventering av fastigheten på uppdrag av Fastighetsägare i Järva och dåvarande fastighetsägaren Wallenstam. Syftet var att identifiera utvecklingsmöjligheter och tydliggöra vem som bär ansvar för de olika ytorna av marken runtom fastigheterna. Utifrån gränsinventeringen fick man tydliga riktlinjer på vem som har ansvar för vilka delar, detta gjorde det enklare att i sin tur kunna utföra arbetet. Exempel på vad som ansågs behövas rustas upp var bland annat utemiljöerna runt omkring området där sikten var skymd, mycket sly utanför balkongerna och förfallna träd och växter som skymde sikten och solljuset.

Boendedialog

Ett annat uppdrag som Urban Utveckling utfört i samma fastighet var en boendedialog med boende i området under 2018. Victoriahem hade då tagit över fastigheterna från Wallenstam. Boendedialogen ägde sedan rum i tre olika etapper under 2018 och 2019 och det var omkring 90 boende som deltog och fick möjlighet att uttrycka sin åsikt om den framtida utveckling av gården. Vid dialogtillfällena var det både barn och vuxna närvarande vilket gjorde det möjligt att få fler perspektiv på hur gårdarna kunde utvecklas.

Synpunkter och önskemålen från hyresgästerna i området var att lägga ett fokus på lekplatser för att kunna aktivera barnen, möjlighet till skugga, öppna upp för social kontroll och ökad närvaro av vuxna. Många upplevde att bilar och mopeder utgjorde en säkerhetsrisk på gården och ville minimera möjligheterna att köra in där. Flera önskade mer jämställda gemenskapsytor med fokus på trygghet samt att öka tryggheten genom ökad belysning.

Upprustningen som senare gjordes utifrån boendedialogen planerades för att öka tryggheten, skapa jämställda boendemiljöer, öka förutsättningarna till aktivitet och att skapa bättre gemenskap mellan hyresgästerna.

Framtidens Halden 3

Urban Utveckling har efter avslutade projekt gjort flertalet uppföljande besök för att ta reda på hur upprustningen av gårdarna har förändrat trygghetskänslan och nyttjandet av gårdarna enligt de boende. 

Boendes upplevelse av gårdsupprustningen anses vara positiv. Många av de boende använder utemiljön mer flitigt än tidigare, eftersom det finns fler valmöjligheter på vad man kan göra. Unga som gamla kan umgås i utemiljön genom lekplats, sandlådor men också grill och umgängesytor. Problemen med trafiksäkerheten som tidigare upplevts har minimerats genom trafikhinder vilket nästan tagit bort problematiken helt.

Sammantaget upplever de boende att utemiljön utvecklats till det bättre, där tryggheten blivit högre men också vad man kan göra på gården.

Före- och efterbilder i Halden, Husby.

Vårt arbete

Kontaktpersoner för uppdraget:

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!