Långsiktig strategi för Biskopsgården

Kontaktperson för uppdraget:

Oliver Berger

Oliver Berger

Utvecklingschef

Långsiktig strategi för Bo Bra i Biskopsgården

Biskopsgården har sedan en tid tillbaka sett en negativ utveckling. Stadsdelen upplever utmaningar kopplat till högre kriminalitet, otrygghet och grupperingar inom stadsdelen. Sedan 2015 arbetar Polisen med ett antal områden runt om i Sverige som i olika grad är högre utsatta för bland annat brottslighet och kriminalitet, där bland annat Biskopsgården är utpekat som ett fokusområde. Utmaningarna i stadsdelen har även medfört att området har fått ett negativt rykte, vilket har resulterat i att stadsdelens många positiva värden blir svårare att förmedla. Sedan 90-talet finns en samverkansprocess i stadsdelen, Bo Bra i Biskopsgården, som samlar fastighetsägare, socialförvaltningen och Polisen i syfte att gemensamt arbeta med utvecklingen i Biskopsgården.

En långsiktig strategi för att skapa en gemensam riktning och positiva effekter för och med Biskopsgården

Tillsammans med styrgruppen i Bo Bra i Biskopsgården har Urban Utveckling tagit fram en långsiktig strategi för hur Bo Bra i Biskopsgården ska fortsätta bedriva sitt arbete med att skapa en positiv utveckling i stadsdelen. Bo Bra i Biskopsgården består av flera olika aktörer inom såväl den offentliga som den privata sektorn. För att arbetet inom samverkan ska resultera i den uppsatta visionen, krävs det att såväl visionen, som strategierna och arbetssätten för att tas dit ser samma ut för respektive aktör. De långsiktiga strategierna syftar till att samla en gemensam bild och riktning, men även att skapa ett arbete som långsiktigt uppnår vad Bo Bra i Biskopsgården verkar för – att Biskopsgården är en stadsdel som kännetecknas av både trygghet och hållbarhet, som ger jämlika förutsättningar till ett gott och hälsosamt liv för alla dess invånare. 

Genom intervjuer och workshops med aktörer inom samverkansprocessen tydliggjordes enskilda aktörers ingångsvärden, resurser och mål med samverkan. Arbetet innefattade därtill även forskningsunderlag och omvärldsanalys för att identifiera nyckelfaktorer och fokusområden för samverkansprocessens arbete. Genom detta kunde den långsiktiga strategin identifierar samverkans långsiktiga målbild – visionen om vad Bo Bra i Biskopsgården ska uppnå. För att strategiskt arbeta mot denna målbild, lyfter strategin ett antal processmål, som fokuserar på arbetssätt och processerna för att nå visionen. Strategin innehåller därtill även visionsmål och strategier, som syftar till att konkretisera det långsiktiga målet. Dessa kan ses som delmål till det långsiktiga målet och visionen. För att aktörerna inom processen ska dela en gemensam bild om arbetet, har utvecklandet av strategierna även innefattat ett tydligt förankringsarbete, där aktörerna deltagit och resonerat kring underlaget. 

Att samla olika aktörer i ett gemensamt arbete kräver tydliga förankring inom varje organisation, och det är därför viktigt att dessa knyts an inom såväl samverkande aktörer, som andra processer som redan pågår i stadsdelen. Strategin som Urban Utveckling har tagit fram ger Bo Bra i Biskopsgården förutsättningar att arbeta strukturerat med att vända utvecklingen i området. Den skapar möjligheter för att kontinuerligt följa upp arbetet och se att arbetet ger de önskade effekterna. Arbetet i Biskopsgården kommer fortsätta bedrivas under många år, och har genom ett gott samarbete mellan aktörerna inom Bo Bra i Biskopsgården och Urban Utveckling en god och väl förankrad grund att arbeta från.

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!