Utvärdering av platssamverkan
Hem / Referensuppdrag / Kommuner / Utvärdering av platssamverkan
Projektinformation
Kund :
Linköpings kommun
Period :
2023-2024
Kontakt :
Tjänst :
Utvärdering av platssamverkan i Linköpings kommun
För att stärka tryggheten och utveckla samarbetet i Linköpings mest utsatta stadsdelar såg Urban Utveckling tillsammans med kommunen över hur platssamverkan kan organiseras och förbättras. Genom dialog med lokala aktörer och en analys av befintliga arbetssätt presenterades förslag på hur samverkan mellan fastighetsägare, kommunala verksamheter, polis och civilsamhälle kan bli mer effektiv och hållbar över tid.
Urban Utveckling, på uppdrag av Linköpings kommun, utvärderade och tog fram förslag på hur platssamverkan kan organiseras i fyra socioekonomiskt utsatta stadsdelar: Berga, Ryd, Skäggetorp och Lambohov. Syftet var att stärka samarbetet mellan kommunala enheter, fastighetsägare, polis och andra samhällsaktörer för att gemensamt arbeta trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande. Som underlag genomförde Urban Utveckling en genomlysning av befintliga insatser och arbetssätt samt intervjuer med representanter från kommunen, polisen, Svenska kyrkan och fastighetsägare. Intervjuerna fokuserade på nulägesbild och önskemål kring framtida platssamverkan. Utöver detta genomfördes en kartläggning av pågående samverkan i Linköping samt jämförelser med bland annat Gottsunda och Skärholmen.
Resultatet av arbetet blev två tydliga förslag på hur Linköpings kommun kan organisera platssamverkan framåt. Det första förslaget, dynamisk platssamverkan, bygger på den samverkansform som redan finns i kommunen idag. Här skapas flexibla arbetsgrupper utifrån aktuella problem och behov, med en kommunal tjänsteperson som samordnande länk. Det andra förslaget, formaliserad platssamverkan, utgår från att befintliga fastighetsägarföreningar omformas till tydliga platssamverkansorgan som får ett mer långsiktigt och strukturerat uppdrag att arbeta med trygghetsfrämjande frågor. Tillsammans syftar dessa förslag till att skapa en starkare och mer hållbar samverkan för att öka tryggheten och trivseln i Linköpings utsatta områden.