Samverkan och implementering av Embrace i Enköpings kommun

Samverkan och implementering av Embrace i Enköpings kommun

Inledning

Inför att Enköpings kommun började arbeta med kartläggningsverktyget Embrace i syfte att kartlägga otrygghet och brott på allmänna platser i kommunen fick Urban Utveckling i uppdrag att förankra det nya rapporteringssystemet inom flera enheter för att effektivisera kommunens övergripande brottsförebyggande arbete. Urban Utveckling hjälpte således Enköpings kommun med att implementera kartläggningsverktyget och samtidigt utvärdera kommunens rådande samverkansmodell, trygghetstriangeln, och dess kompabilitet med Embrace. Vidare genomfördes även en utvärdering av arbetsmetoden Effektiv samordning för ökad trygghet (EST). Syftet med undersökningen var att fastslå vilken av arbetsmetoderna, trygghetstriangeln eller EST, som var mest lämpade för Enköpings brottsförebyggande arbete utifrån implementeringen av Embrace.  

 

Målet med uppdraget var att säkra en effektiv implementering av Embrace i kommunen och att hjälpa till att förankra arbetet och att förekomma eventuella fallgropar och hinder. 

Metod

Urban Utveckling genomförde en kartläggning av arbetsmetoden Trygghetstriangeln och EST för att analysera vilken av arbetsmetoderna som är mest lämpad i Enköpings kommun, se nedan för mer info om de två arbetsmetoderna. 

 

  • Intervjustudie. En intervjustudie genomfördes med verksamma aktörer för trygghetsarbetet, exempelvis med kommun, polis, socialförvaltning, utbildningsförvaltning och andra involverande
    verksamheter. Genom intervjustudien kunde för- och nackdelar med
    arbetsmetoden identifieras.
  • Omvärldsbevakning. Vidare genomfördes en omvärldsbevakning av andra kommuners arbete med EST och Embrace genom bland annat intervjuer med personer från Sigtuna och Örebro kommun. 

Utifrån detta genomfördes en analys över vilken arbetsmetod som bör implementeras och rekommendationer gavs på utvecklingsförslag för ett effektivt kartläggningsarbete av brottslighet och otrygghet i kommunen.

Trygghetstriangeln

Trygghetstriangeln syftar till att ta fram strategiska lägesbilder för att snabbt inrätta åtgärder när oro, otrygghet eller säkerhetshändelser uppstår i kommunen. Trygghetstriangeln utgår från två lägen, gult och rött. Gult läge innefattar orosläge med risk för fortsatt negativ utveckling eller konstaterat icke-akut riskläge. Vid gult läge bör diskussion om lägesbilden och hur händelsen ska hanteras ske inom en vecka. Rött läge innebär akuta behov av insatser och en sammankallning för åtgärder bör inträffa inom 48 timmar. Arbetsmetoden utgår från följande steg:  

  1. Informationsinsamling och sammanställning 
  2. Kallelse till möte med aktuella aktörer (gult eller rött läge) 
  3. Lägesbildsbeskrivning  
  4. Orsaksanalys  
  5. Beslut om åtgärd/insats och bestämmelse av vilka aktörer som ska genomföra insatsen 
  6. Uppföljning av resultat

EST - effektiv samordning för ökad trygghet

EST, effektiv samordning för ökad trygghet, bygger på en samverkan mellan kommun, polis och fastighetsbolag. Arbetsmetoden syftar till att implementera tidiga insatser för att effektivera det trygghetsskapande arbetet. Åtgärder och insatserna baseras på lägesbilder och informationsinsamlingar som kommer in till kommunen. Genom EST som arbetsmetod är det således möjligt att arbeta med situationell liksom social brottsprevention.  

Resultat

Genomlysningen hade som utgångspunkt att analysera kommunens befintliga arbetssätt och samverkansforum som SSPF, Tryggare Enköping och Trygghetstriangeln och undersökte hur väl dessa kunde sammanfogas med det nyligen implementerade verktyget Embrace och om det befintliga arbetet bör kompletteras eller helt ersättas av EST-modellen.

Resultatet visar att Enköpings kommun i nuläget har ett starkt brottsförebyggande arbete och samverkar med flera aktörer inom bland annat SSPF, Tryggare Enköping och Trygghetstriangeln.

Intervjustudien med aktörer inom Trygghetstriangeln visar att metoden är välförankrad och resulterar i en effektiv samverkan mellan förvaltningarna, som leder till faktiska brottsförebyggande åtgärder.

Utvärderingens resultat visar även på ett behov av att utveckla arbetssättet gällande uppföljning och återkoppling av de lägesbilder som kartläggningen resulterar i, för att fullt ut kunna dra nytta av dem i det lokalt brottsförebyggande arbetet.

Kontaktpersoner för uppdraget:

Jonathan Sjösvärd 2000px

Jonathan Sjösvärd

Konsult social hållbarhet

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!