Sök
Stäng denna sökruta.

Segregationskartläggning i Kramfors kommun

Kunskapsunderlag för att motverka segregation och utanförskap genom att främja hälsa och utveckla arbetsmarknadsintegrationen

Uppdraget: På uppdrag av Kramfors kommun har Urban Utveckling genomfört en kvalitativ och kvantitativ segregationskartläggning som ska verka som ett kunskapsunderlag för framtagandet av insatser som syftar till att främja jämlik hälsa och jämlika möjligheter till sysselsättning.

Statistisk analys → Sammanställning av statistik på DeSO-områdesnivå för att skapa förståelse för segregationens nuläge och synliggöra geografiska mönster, samt en regressionsanalys som redogjorde för sambandet mellan sysselsättning, utbildningsnivå och hälsa.

Workshop → Med tjänstepersoner på kommunen och kommunpolitiker. 

Efter den inledande statistiska analysen och workshopen med tjänstepersoner bestämdes det att fokuset skulle riktas in på särskilda målgrupper som var i särskilt behov av stärkt hälsa och stöd för att komma ut i arbetslivet vilket var den målgruppen som de fortsatta intervjuerna utfördes med. Dessa målgrupper var UVAS, unga som varken arbetar eller studerar, samt utrikesfödda där kvinnor med barn prioriterades främst. 

Intervjuer → Intervjustudie med identifierad målgrupp för att skapa en förståelse för vilka behov som finns kopplat till individanpassat stöd för marknadsintegration och förbättrad hälsa. 

Resultat: Projektet har mynnat ut i förslag till strategier och insatser som syftar till att bemöta de behov som identifierats och för att motverka utanförskap och segregation. Förslagen utgår från fyra slutsatser vilka presenteras nedan:

  • Den första är att utbildning och arbete är avgörande för integration och delaktighet
  • Det andra är att nätverk har stor betydelse, inte minst för att skapa ingångar till arbetsmarknaden och att skapa tillit
  • Det tredje är att platser där möten kan äga rum och nätverk kan formas är av betydande vikt, och att dessa bidrar till överbyggande socialt kapital
  • Den fjärde slutsatsen är att det föreligger ett behov av ökad kunskap kring vilka sätt kommunen kan organisera sig för ökad samkoordinering, effektivare insatser och strategisk planering

Användning av kartläggningen i kommunen: Sedan kartläggningen blev klar har en hel del saker hänt i Kramfors. De har bland annat byggt en pumptrackbana i Bollstabruk som ska fungera som en mötesplats som ökar den sociala samvaron mellan barn och unga. Men de har även haft en åtta veckors utbildning för spelutveckling i åldrarna 18-29 år för att motverka UVAS. Kommunen beskriver projektet som väldigt lyckat där ungdomarna har fått coaching och guidning mot andra studier. Politikerna på kommunen har även varit väldigt lyhörda för resultatet av kartläggningen och haft nytta av att plocka fram den och ha med den i ryggen!

Vi på Urban Utveckling är glada att höra att vår kartläggning kommer till användning och uppskattas i hela kommunen!

Kontaktpersoner för projektet:

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!