BID-inspirerad samverkan i Skärholmen
Skärholmens Fastighetsägare är en ideell förening där fastighetsägare i de fyra stadsdelarna i Skärholmen; Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg samarbetar för att stadsdelarna ska vara trygga och trivsamma. Dessutom ska de vara väl fungerande att bo, arbeta och trivas i. Föreningen arbetar utifrån BID-modellen som ligger som en grund för ett samarbete mellan bostadsrättsföreningar, allmännytta, privata- och kommersiella fastighetsägare.
Urban Utveckling har haft uppdrag för föreningen som pågått löpande sedan föreningens start för 16 år sedan.
- Kartläggning av området → Inför uppstarten av föreningen 2007–2008 arbetade Urban Utveckling med en del av de kartläggningar som låg till grund för inrättandet av föreningen.
- Projektledare → Urban Utveckling har sedan start arbetat löpande som projektledare i föreningen, där arbetet bygger på ett långsiktigt nära samarbete med stadsdelsförvaltningen och polisen.
- Samarbetspart med kommunen → Platssamverkan i Skärholmen drivs av kommunen och Skärholmens Fastighetsägare.
Resultat: En central punkt i föreningens arbete kretsar kring trygghetsfrämjande åtgärder. Genom bland annat flera årliga trygghetsvandringar har Urban Utveckling tillsammans med föreningen, polismyndigheten, stadsdelsförvaltningen och boende löpande identifierat och åtgärdat otrygga platser för att skapa trygga boendemiljöer.
Trygga trappan
För att stärka tryggheten i och kring fastigheterna har Skärholmens Fastighetsägare framgångsrikt genomfört projektet Trygga Trappan. Inom projektet har polisen getts befogenhet att lagföra personer som olovligen befinner sig i fastigheternas gemensamma utrymmen. Föreningen har noggrant dokumenterat och analyserat olovligt uppehälle i fastigheterna och samtidigt har fastighetsägarna aktivt och framgångsrikt förstärkt säkerhetsåtgärderna genom att införa fullständigt skalskydd. Detta har möjliggjort att polisen kunnat delta med målinriktade insatser mot rätt trapphus vid rätt tid.
Samarbetet mellan fastighetsägarna, har resulterat i minskade kostnader för sanering och städning, färre klagomål från boende, ökad trygghet enligt boendeundersökningar och fler polisbeslag. Trygga Trappan är ett lysande exempel på hur en strukturerad samverkan kan leda både till minskad brottslighet, ökad trygghet och minskade förvaltningskostnader.
Urban Utveckling och Skärholmens Fastighetsägare har lyckats skapa och implementera en framgångsrik lösning för att hantera och förbättra säkerheten i gemensamma platser.
Att vårt långtgående trygghetsarbete har gett effekt visas också av Stockholm Stads Trygghetsmätningar. Jämfört med 2008 upplever färre boende oro för att utsättas för brott samt upplever färre problem med klotter, dålig belysning och skadegörelse.
Det som lyfts av medlemmar som den främsta styrkan i den samverkan som Skärholmens Fastighetsägare erbjuder är att det skapar ett forum för erfarenhetsutbyte och gemenskap.
”Jag tycker verkligen att gemenskapen mellan fastighetsägare och stadsdelen i föreningen är värdefullt. Att vi kan byta erfarenheter och delge varandra tips och kunskap är oerhört värdefullt för oss. För mig är citatet ”en är stor men många är större” just vad det handlar om” – Owe Läth, HSB BRF Vårberg, Ledamot styrelsen Skafast (Skafasts Jubileumsbroschyr 2018)
Framtidens Skärholmen: Idag utvecklas Skärholmen genom kommunens stadsutvecklingsprojektet Fokus Skärholmen med en ambition att bygga över 6 000 nya bostäder och att området ska utvecklas med social hållbarhet i fokus. Tillsammans med förening har Urban utveckling utgjort en remissinstans för stadsdelsutvecklingen och bidragit med inspel och kunskap kring byggnationers utformningar utifrån bland annat hur man utformar trygga platser. Vi på Urban Utveckling ser fram emot fortsatt arbete tillsammans med Skärholmens Fastighetsägare för att göra Skärholmen till en tryggare och mer attraktiv plats för människor att bo och leva i!
Vill ni arbeta med fastighetsägarsamverkan?
Vill du höra mer om hur vi kan stötta er i ert samverkansarbete? Kontakta oss, eller läs mer om hur vi arbetar med BID-inspirerad samverkan!