Utvärdering av unga i riskzon

Utvärdering av unga i riskzon i Trollhättan

Inledning

Urban Utveckling hjälper Trollhättan stad att utvärdera ett kommunalt drivet projekt gällande överbryggning av unga kriminella från barn- och ungdomsenheten till vuxen- och drogberoendeenheten, i syfte att undersöka hur man kan fånga upp individer som riskerar att förlora viktiga sociala insatser i samband med att de blir myndiga.

Enheten för Vuxen- och Beroendestöd i Trollhättan har arbetat med stärkta insatser senaste året för individer över 18 år som är aktivt kriminella, potentiella avhoppare eller vill bli avhoppare. Vidare har en samordnare i projektet haft ett uppsökande arbete med målgruppen där hen har samverkat med involverande verksamheter i kommunen som KRAMI, öppna psykiatrin, frivården och anstalter. Samordnaren har bland annat gett stöd till de individer som är frigivna och vill tillbaka in i samhället igen. Syftet med projektet är således att upprätta förebyggande insatser för individer över 18 år, stärka överbryggningen från barn-och ungdom till vuxen-och beroendestöd samt minska antalet individer i behov av skyddsplaceringar genom tidiga förebyggande insatser.

Urban Utveckling genomför en utvärdering av organisationens arbete för att fastställa om arbetet har varit effektivt och leder till rätt insatser samt utreder om det finns brister i organisationen som hindrar arbetet.  

Metod

Urban Utveckling genomför sammanställning och analys av enkätundersökningar, brottsstatistik samt flertalet intervjuer med berörda aktörer inom kommunen, kriminalvården och polisen.  

  • Nulägesanalys. En nulägesanalys genomförs av brottsstatistik, kvantitativ analys av antal individer som kontaktas inom projektet och antal genomförda insatser. Analys av antalet individer som överbryggats från barn- och ungdomsenheten genomförs också. 
  • Intervjustudie. Intervjuer med verksamma tjänsteaktörer, bland annat hos barn- och ungdomsenheten, vuxenpsykiatrin och häktet, för att undersöka upplevelsen av organisationens effekt på arbetet samt om arbetet med överbryggningen har effektiviserats.
  • Enkätundersökning. Enkätundersökning samt intervjuer med klienter som blivit uppsökta av samordnaren fullföljs. 
  • Omvärldsbevakning. Omvärldsbevakning av avhopparverksamhet från andra kommuner genomförs.
  • Resultat och åtgärdsförslag. Slutligen presenterar vi en sammanställning och analys av resultatet, följt av förslag på hur arbetssättet kan utvecklas. 

Preventionsstjärnan

Urban Utveckling utgår i sitt arbete från forskning gällande social brottsprevention som syftar till att motverka att individer begår brott eller återfaller i brottslighet. Arbetet innefattar involvering av flertal aktörer för att genomföra insatser mot riskgrupper eller enskilda individer. Inom social brottsprevention finns det tre preventionsnivåer; universell, selektiv eller indikativ. Vidare finns det forskning gällande en individs brottsbenägenhet som utgår från preventionsstjärnan. Preventionsstjärnan illustrerar hur förebyggande skyddsfaktorer är sammanlänkade med riskfaktorer. Genom ökad samverkan kan skyddsfaktorer stärkas för att minska riskfaktorerna.  

Skyddsfaktorer – en egenskap, händelse eller förhållande som skyddar individen mot att utveckla ett normbrytande beteende. Skyddsfaktorer kan exempelvis vara sociala färdigheter, social kompetens, självkänsla, självmedkännande eller självreglering.  

Riskfaktorer – en egenskap, händelse eller förhållande som ökar risken för ett normbrytande beteende. Flera riskfaktorer finns ofta på familjenivå och kan leda till kriminalitet, missbruk, ANDTS, psykisk ohälsa, utanförskap och våld. De fyra största riskfaktorerna är tidig debut i kriminalitet eller tidigare kriminell livsstil, antisocialt beteende, antisociala attityder och värderingar samt antisocialt umgänge.  

Med utgångspunkt i forskning tenderar flera omständigheter öka risken för brottsbenägenhet. Samhällsproblem som ohälsa, missbruk, våld och kriminalitet kan i stor utsträckning förklaras av samma faktorer.  

Resultat

Utvärderingen som gjorts av hur kommunen arbetar med unga i riskzon kommer användas som underlag för Trollhättans framtida organisering och dess insatser. 

“Utvärderingen håller en hög kvalité och utfördes med god kommunikation genom hela projekttiden. Den är öppen och seriös i sin utformning, mycket professionellt” – Anna Kindberg, områdeschef Trollhättan Stad

Kontaktpersoner för uppdraget:

Imad Bensaid 600x

Imad Bensaid

Konsult social hållbarhet

Låt oss jobba tillsammans!

Letar ni efter en samarbetspartner till ert kommande arbete? Hör av er!