Ortsanalys från Boverket

På 1990-talet utvecklade Norge stedsanalys för att bättre förstå en ort och dess historia. Metoden ortsanalys har hämtat mycket från den norska modellen. Boverket gav 2006 ut ”Lär känna din ort!” som lägger fokus på att även ta vara på lokal kunskap genom dialoger. De lyfter också fram regionens påverkan på orten. Ortsanalysen kan ses som ett verktyg för att få en samlad och ibland ny bild av en orts kvalitéer och brister. Ortsanalysen kan hjälpa till att utveckla den bild av orten som redan finns.

Boverkets ortsanalys ska anpassas efter lokala behov och resurser. Boverket skriver att ”Ortsanalysen ska vara ett neutralt verktyg för alla samhällssektorer.”

Resultatet från en ortsanalys underlättar kommunens arbete med fysisk planering, bostadsplanering och näringslivsutveckling. Ortsanalysen kan till exempel öka handlingsberedskapen, förbättra dialogen mellan medborgare, kommun och stat och skapa en geografiskt sammanhållen helhetssyn.

Boverket har tagit fram nitton punkten för att skapa en ortsanalys.

  • 1. Viljan att utveckla orten
  • 2. Kommunen bestämmer sig för att göra en ortsanalys
  • 3. Hur kan den regionala nivån delta?
  • 4. Hur kan föreningsliv och organisationer delta?
  • 5. Hur kan staten delta?
  • 6. Kommunen tar fram en idé för hur arbetet kan bedrivas.
  • 7. Informationsmöte. Kommunmedlemmar bjuds in. Analysteman beslutas.
  • 8. Analys av platsen.
  • 9. Analys av orten som livsmiljö.
  • 10. Analys av ortens roll och förhållande till omgivningen.
  • 11-13. Möten som integrerar både analystema och de olika deltagarna.
  • 14. Avslutande stormöte och redovisningar.
  • 15. Delprojektledare strukturerar synpunkter och resultat.
  • 16. Förslag till färdig ortsanalys.
  • 17. Förslag till ortsanalys på remissrunda.
  • 18. Bearbetning av inkomna synpunkter.
  • 19. Färdig ortsanalys!

I ortsanalysen analyseras platsen, livsmiljön och omgivningar i ett brett perspektiv. Nedan följer en kort beskrivning av vad de tre delarna innehåller.

Platsanalys

En platsanalys fokuserar på en geografiskt avgränsad plats som uppvisar ett problem eller ett fenomen. Platsanalysen uppmärksammar den byggda miljöns karaktärer som dess gestaltning, struktur, typologi och rumsbildning. Detta sker genom att platsen betraktas, upplevs och sedan beskrivs. Befintliga kvaliteter är utgångspunkten och fokus kan ligga på gator, torg, parker, grönstråk och vattendrag. I platsanalysen kan även kulturmiljön ingå som en del av platsen. Boverket skriver att ”En kulturmiljö är något man har, en konkurrensfördel som inte låter sig imiteras.” De skriver också att ”Kombinationen av betraktelser i nuet och reflektioner i historien ger en djupare förståelse för stadens själ.”

En platsanalys kan bidra med information om hur platsen vuxit fram och vad som ansågs attraktivt när det byggdes. Av någon anledning upplevs det eventuellt inte längre attraktivt och platsanalysen hjälper till att skapa förståelse för problematiken och komma närmare en möjlig utveckling som åter kan göra platsen attraktiv.

Livsmiljöanalys

Livsmiljön syftar till det sociokulturella samspelet. I en analys av livsmiljön analyseras den bebyggda miljön i förhållande till nationella miljökvalitetsmål eftersom dessa många gånger hänger samman.

Staden behöver blandade funktioner för att miljön ska bli levande. Variationen ökar gemenskapen och tryggheten. Det behöver finnas god tillgänglighet till grönytor och närrekreation, av olika karaktär, helst på inte mer än 5-10 min promenadavstånd. Det är också relevant att analysera ljudupplevelser och hur de förändras under dygnet och på olika platser.

Livsmiljöanalysen kan även undersöka hur människornas vardagsliv ser ut på platsen. Den kan titta på hur miljön upplevs och fungerar för kvinnor, män, barn, ungdomar, äldre, funktionshindrade, personer med utländsk härkomst osv.

För att utveckla livsmiljön långsiktigt behöver kvaliteter förstärkas och brister reduceras.

Analys av omgivningen

En orts koppling till omgivningen kan vara både fysisk och emotionell. Båda har stor betydelse för utvecklingen. En analys av omgivningen kan också inkludera information om varför orten/platsen finns och vad som gör att den kommer att finnas kvar i framtiden.

I den här delen av ortsanalysen undersöks bland annat hur näringslivet ser ut i orten och vilka investeringar som har gjorts. Man jämför med liknade orter och lärliggande orter. Analysen kan också titta på var människor i ortens omgivning bor. Människor val av boplats är viktigt för näringslivet. Utformningen av attraktiva boendemiljöer har därför blivit ett sätt för kommuner och orter att knyta till sig företag med attraktiva arbetstillfällen. Vid analys av omgivningen undersöks även infrastrukturen och avstånden mäts i såväl restid som fysisk sträcka. Man tittar även på hur ortens service och dess roll i regionen.

 

Lästips:

Boverkets “Lär känna din ort!

Urban Utveckling har utifrån Boverkets ortsanalys utvecklat en områdesanalys som fokuserar på ett område istället för på en ort.