Stadsplanering

Benämningen stadsplanering upphörde egentligen i och med att Plan- och bygglagen (PBL) infördes 1987. Då infördes begreppet detaljplan och detaljplanering. Före PBL kallades detaljplanerna inom tätbebyggt område för stadsplaner, som var resultatet av stadsplanering. Dagens detaljplaner är ett resultat av detaljplanering men begreppet stadsplanering används fortfarande för att beskriva den helhetsplanering som sker i staden.

Stadsplaneringen består både av planering av ny bebyggelse och planering i befintlig bebyggelse. Olika intressen vägs samman för att skapa en hållbar utveckling av staden. Boende och medborgare har möjlighet att påverka stadsplaneringen under planprocessen där planer görs tillgängliga för allmänheten genom bland annat utställningar och samrådsmöten.

Vilka är Urban Utveckling?

Urban Utveckling är en oberoende aktör för social hållbar samhällsutveckling med fokus på attraktivitet och trygghetsfrågor samt samhällsekonomisk nytta. Sedan vi grundades 2005 har vi fokuserat på att stärka platser och områden med socioekonomiska utmaningar.

Vårt erbjudande omfattar analys, utbildning, projekt- och processtöd för olika faser i våra kunders utvecklingsprocess.