Platssamverkan
Platssamverkan handlar om att samla olika aktörer med deras specifika resurser, kompetenser och kunskaper för att arbeta med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder inom en geografiskt avgränsad plats. Platsen utgörs ofta av ett centrumnäraområde, men kan ibland även innefatta större bostadsområden eller en hel stadsdel. Det är den specifika platsens behov som avgör vilka aktörer som bör delta. Gemensamt för alla deltagande aktörer är att de ska ha rådighet att arbeta mot hela eller delar av den gemensamma målbilden.
Syftet med den lokala platssamverkan varierar beroende på problembild och lokala förutsättningar, men några vanligt förekommande mål med att initiera platssamverkan är att:
- Minska den upplevda otryggheten: Genom riktade insatser som ökar synligheten och närvaron av aktörer samt förbättringar av den fysiska miljön kan invånarnas upplevelse av trygghet stärkas.
- Stärka det lokala näringslivet: Genom samarbete och gemensamma insatser för att öka tryggheten och trivseln skapas en mer attraktiv plats för företag att växa och utvecklas.
- Arbeta mot öppna drogscener: Samordnade insatser kan försvåra för droghandel och missbruk, vilket bidrar till en säkrare och mer trivsam miljö.
- Arbeta med gemensam skötsel och renhållning: Genom att koordinera underhåll och renhållning kan platser hållas i bättre skick, vilket i sin tur främjar trygghet och trivsel.
- Öka informationsdelningen till polis och kommunala verksamheter: En effektiv informationsdelning mellan aktörer kan bidra till snabbare och mer effektiva åtgärder mot otrygghet och brottslighet.
På Urban Utveckling har vi bred erfarenhet av att arbeta i hela platssamverkansprocessen, från att intresset väcks till en etablerad, välfungerande och hållbar platssamverkan samt i det fortsatta samverkansarbetet. Processen utgår från ett kunskapsbaserat arbetssätt där lokala lägesbilder utformas med hjälp av evidens- och erfarenhetsbaserade metoder. Vi hjälper kommuner med att kartlägga och identifiera områden som är i behov av platssamverkan, utföra kontinuerliga uppföljningar för att mäta resultatet och anpassa arbetet, samt identifiera och kontakta relevanta aktörer som är viktiga för att samverkan ska lyckas i den specifika lokala kontexten.
Samverkansprocessen
Samverkansprocessen kan liknas vid ett kretslopp med fem centrala steg. Dessa steg inkluderar initiering, förberedelse och planering av samverkan, genomförande av samverkan och till slut uppföljning av samverkan. Samtliga steg är alla lika viktiga för att få samverkansmodellen att fungera i sin fulla potential.
Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa just er?
Hör av dig till oss via kontaktformuläret nedan, eller ta kontakt med en av våra duktiga medarbetare under kontaktsidan.
Vi tar gärna ett förutsättningslöst möte där vi diskuterar mer om era behov.