Platssamverkan
Hem / Tjänster för kommuner / Platssamverkan
Platssamverkan
Platssamverkan handlar om att samla olika aktörer med deras specifika resurser, kompetenser och kunskaper för att arbeta med trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder inom en geografiskt avgränsad plats. Platsen utgörs ofta av ett begränsat område nära centrum, men kan ibland även innefatta större bostadsområden eller en hel stadsdel. Det är den specifika platsens behov som avgör vilka aktörer som bör delta. Gemensamt för alla deltagande aktörer är att de ska ha rådighet att arbeta mot hela eller delar av den gemensamma målbilden.
Syftet med den lokala platssamverkan varierar beroende på problembild och lokala förutsättningar, men några vanligt förekommande mål med att initiera platssamverkan är att:
- Minska den upplevda otryggheten: Genom riktade insatser som ökar synligheten och närvaron av aktörer samt förbättringar av den fysiska miljön kan invånarnas upplevelse av trygghet stärkas.
- Stärka det lokala näringslivet: Genom samarbete och gemensamma insatser för att öka tryggheten och trivseln skapas en mer attraktiv plats för företag att växa och utvecklas.
- Arbeta mot öppna drogscener: Samordnade insatser kan försvåra för droghandel och missbruk, vilket bidrar till en säkrare och mer trivsam miljö.
- Arbeta med gemensam skötsel och renhållning: Genom att koordinera underhåll och renhållning kan platser hållas i bättre skick, vilket i sin tur främjar trygghet och trivsel.
- Öka informationsdelningen till polis och kommunala verksamheter: En effektiv informationsdelning mellan aktörer kan bidra till snabbare och mer effektiva åtgärder mot otrygghet och brottslighet.