Trygghet och säkerhet

I samhällsplaneringen åtskiljs begreppen trygghet och säkerhet.

Trygghet är en känsla eller upplevelse som påverkar många människor i exempelvis ett bostadsområde, ett centrum eller i offentliga miljöer. Upplevelsen av att en plats är trygg eller otrygg betyder inte nödvändigtvis att platsen är säker eller osäker att vistas på. Vad som upplevs tryggt eller otryggt är subjektivt och beror dels på människors egna erfarenheter men också på rykten om platsen, dess fysiska utformning och kontakten med omkringliggande miljöer. För väldigt många människor påverkar belysning, träd, buskar, klotter och närhet till andra människor huruvida en plats upplevs trygg eller inte. En plats som upplevs otrygg kan vara säker och relativt ofarlig att vistas på, men känslan av otrygghet skapar obehag hos människor.

Säkerheten bedöms utefter konkreta fakta och fysiska åtgärder. Säkerhet kan exempelvis mätas med brottsstatistik och ökas genom att sätta in inbrottslarm och galler. Det är insatser som ger effektiv säkerhet, men som nödvändigtvis inte ökar upplevelsen av trygghet på platsen. I vissa fall kan till och med sådana åtgärder istället stärka känslan av otrygghet. Exempelvis kan ett gallerförsett bostadsområde uppfattas som otryggt.

Hur ser vi till att vi uppfyller krav både på trygghet och på säkerhet? Att skapa säkra lösningar som samtidigt upplevs trygga är en utmaning. Ett gott exempel är okrossbart glas som i många fall kan ersätta galler för fönster och bidra med både trygghet och säkerhet.