Agenda 21
Rapport från FN:s konferens i Rio de Janeiro år 1992, vilken fastlägger ett handlingsprogram för det 21:a århundradet avseende en världsomfattande hållbar utveckling så som hur globala miljöproblem ska hanteras och fattigdom bekämpas.
I arbetet med Agenda 21 är ett lokalt medborgarengagemang viktigt och den bör implementeras på ett globalt, nationellt och lokalt plan. Det innebär att alla kommuner i Sverige ska ha sin egen Agenda 21.
Källa: Olsson, K., Vilhelmson, B. 1997. Geografiska begrepp och termer. 1. uppl. Stockholm: Natur och Kultur. United Nation. 2009. Agenda 21.
Agglomeration
Plats där bebyggelsen hänger samman, exempelvis en by eller en tätort. Agglomeration kan även utvecklas när städer växer samman om de väljer att arbeta för att stärka sambanden och kunskapsutbyten. Vanligast förekommande agglomerationerna är ekonomiska verksamheter som är lokaliserade på en viss geografisk yta. När ett flertal likasinnade verksamheter koncentreras till ett begränsat område kan de ofta dra nytta av varandra, bland annat genom kunskapsutbyten.
En av de mest kända agglomerationerna i världen är Silicon Valley inom IT och Hollywood inom filmindustrin. Sveriges motsvarighet är Kista inom IT och glasriket i Småland inom glasbruk.
Källa: Olsson, K., Vilhelmson, B. 1997. Geografiska begrepp och termer. 1. uppl. Stockholm: Natur och Kultur.
Lindgren U, Eriksson R. 2011. Agglomeration och ekonomisk utveckling. Betydelsen av arbetskraftsrörlighet för lärande och innovation. Geografiska notiser. Årgång 69 nummer 2.
Lindqvist G, Malmberg A, Sölvell Ö. 2002. Svenska klusterkartor. En statistisk inventering av kluster i Sverige 2002. CIND, Centre for Research on Innovation and Industrial Dynamics. Uppsala Universitet.