Gågata
På en gågata får bara bilar köra om de måste korsa gatan. Vissa varuleveranser och transporter får emellertid köra på gatan men har väjningsplikt mot gående.
På en gågata får bara bilar köra om de måste korsa gatan. Vissa varuleveranser och transporter får emellertid köra på gatan men har väjningsplikt mot gående.
En gångpassage (eller övergångsställe) är ett ställe där människor kan passera gatan, och bör finnas vid princip alla gathörn.
Gångpassager kan vara omarkerade men bör utformas på ett säkert sätt med hänsyn till olika funktionsnedsättningar, så som personer med rörelsenedsättning (exempelvis personer i rullstol) eller med synnedsättning.
En gångyta (eller gångväg) bör vara väl avgränsad från cykelbana och körfält samt övriga hinder så som skyltar, belysning, bänkar och växtlighet; och de bör tydligt vara markerade. En gångyta bör även vara sammanhängande, säker att använda, även för personer med funktionsnedsättning.
En gångyta i Rinkeby som är avgränsad från cykelbanan, tydligt markerad och med möjlighet att vila sig på bänkar utan att de utgör något hinder för gående och cyklister.
En modell som beskriver projektgenomförandet i planeringen. Den går ut på att beskriva beslutsprocessen som att deltagarna tömmer problem i en soptunna. I vissa fall handlar det om att diskutera problem och hitta lösningar, i andra fall utgår man från en konkret bra lösning som man söker ett problem till. Dessutom kan både lösningar och problem förbli oanvända. Modellen beskriver något som inte är strukturerat eller systematiskt.
Källa: Nyström, Jan, Planeringens grunder: en översikt, 2., [rev. och utök.] uppl., Studentlitteratur, Lund, 2003; modell av Sahlin-Andersson
På en gårdsgata samsas gående och bilister på samma yta, men gående har företräde. Bilar får inte köra snabbare än gångfart och får inte parkera på annat ställe än vid anordnade parkeringsplatser.
Urban Utveckling är ett analysföretag som arbetar med områdesutveckling med tonvikt i socioekonomiskt utsatta bostadsområden. Urban Utveckling har genomfört över 100 uppdrag i socioekonomiskt utsatta bostadsområden åt kommuner, regioner, myndigheter, fastighetsbolag och organisationer. Urban Utvecklings konsulter utgörs av medarbetare med en bredd av akademiska bakgrunder inom bland annat samhällsplanering, statskunskap, sociologi och samhällsbyggnad. Urban Utveckling arbetar med den sociala dimensionen av hållbarhet och arbetar med både kvantitativa och kvalitativa metoder för att bistå sina uppdragsgivare med områdesanalyser och rekommendationer för insatser.
Självklart skräddarsys arbetet utifrån varje situation och uppdragsgivares behov, ring eller maila oss för att höra hur vi kan bidra i ert arbete.
Tel: 08 - 35 43 45, mail: info@urbanutveckling.se
Vi har en unik erfarenhet i att utveckla, bygga upp och projektleda arbetet i BID-inspirerade fastighetsägarföreningar
Vill du boka en föreläsning? Vi delar gärna med oss av den kunskap vi byggt under åren.
Urban Utveckling har en lång erfarenhet av att ta fram kunskap och förståelse för hur livsmiljön fungerar
Urban Utveckling har lång erfarenhet av det trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbetet i bostadsområden.
Vi erbjuder projektledningstjänster till kommuner, fastighetsägare och fastighetsägarföreningar
Vi utvecklar tillgängligheten i den fysiska miljön genom tillgänglighetsinventeringar, analyser och åtgärdsförslag.
Vi arbetar med boendedialog och medborgardialog, kunskapen finns hos invånarna i området.
Vi gör analyser och ger förslag för en socialt hållbar utveckling av kommuner, platser och stadsdelar.